Библейская Школа

Книга Притчей 28 глава

Книга Приповістей Соломонових

28 розділ

Вірш 1.

Як і в цьому віршеві, так і в багатьох інших цього розділу прослідковується противага між безбожністю і справедливістю (праведністю), беззаконням і богобійністю, і вказуються наслідки, що чекають на тих, хто поступає відповідно.

Той, хто вчинив злочин, буде гнаний власною совістю і боятиметься власної тіні, натомість справедливий прирівнюється до лева, який нікого не боїться.

Вірш 2.

Коли безбожність стає масовою, наслідком цього стають постійні зміни влад і відсутність стабільності. Приклад північного царства Ізраїлю після розділення (за близько 250 років змінилося двадцять царів з дев’яти династій), і царство перебувало в постійних війнах. Приклад України, де на два українці три гетьмани, і також постійні війни.

Вірш 3.

Коли убогу (бідну не лише матеріально, але і духовно) людину наділити повноваженнями влади, то вона буде гнобити підвладних, і приведе їх до масового зубожіння.

 Приклад: розкулачення і голодомор. 

Як після стрімкої зливи змиває врожай з полів, так не буде толку від правління таких володарів.

Вірш 9.

Хто відмовляється слухати і виконувати Закон Бога, не може розраховувати на відповіді на молитви, і Богу противні і жертви і молитви такої людини (Пр.15:8; Пс.65:18; Іс.59:2; Ів.9:31).

Вірш 13-14.

Для того, щоб бути помилуваним і блаженним (щасливим), необхідно признати провину, відвернутися від переступів і бути обачним (обережним) в своїх поступках (Пс.31:3-5; Пс.50:3-12; Евр.6:1).

Вірш 15-16.

Ці вірші є продовженням третього і дванадцятого: безбожні володарі перетворюються в диктаторів і тиранів, та через ненажерливість дні їхньої влади будуть скороченими.

В Вихід 18:21; Ісаї 33:15 вказується на характеристики тих, кого наділяти владою.

Вірш 20.

Людина, готова благословляти інших, називається вірною і може розраховувати на милість, а хто спішить правдами і не правдами збагатитися, не залишиться без покарання. Пр.13:11

Вірш 21.

Тут засуджується корислива людина, що готова і за дрібну подачку вчинити неправду. Пр.28:5; 24:23.

Вірш 22.

Заздрість приведе до спустошення і нужди. Пр.27:4.

Вірш 24.

Обкрадати батьків не є меншою виною чим грабувати сторонніх, але натомість не підтримку батьків матеріально засуджує Ісус більше аніж не приносити пожертвування Богу (Матв.15:5-6; Мк.7:11-13)

Вірш 27.

Хто проявляє співчуття і щедрість, той від Господа отримає відшкодування (Пр.11:24-25; 19:17; 22-9; Повт. Зак. 15:10).

На голову скупого прийдуть прокляття від тих, кому він міг допомогти та не захотів.